Teksti suurus

Reavahe

Kontrastsus

Uudis

Ülevaade usaldusisikutele suunatud koolitustest

03.10.2024 Uudised

Kohtutäiturite ja Pankrotihaldurite Koda

info@kpkoda.ee

Autor: Kadri Akkerman
Koja kantselei- ja koolitusspetsialist

Alates 01.07.2024 tohivad kohtud nimetada usaldusisikuks vaid isikuid, kes on kantud usaldusisikute nimekirja. Usaldusisikute nimekirja peab Kohtutäiturite- ja pankrotihaldurite Koja kutsekogu juhatus. 17.09.2024 kuupäeva seisuga on kutsekogu juhatus kandnud usaldusisikute nimekirja 44 isikut.

Alates 01.07.2026 muutub usaldusisikute nimekirja kandmiseks nõutavate tegevuste järjekord. Esmalt tuleb esitada avaldus usaldusisikute nimekirja kandmiseks, nagu see ka siiani on olnud ning seejärel sooritada eksam, mis koosneb erialateadmiste testist ja vestlusest.

Erialateadmiste test on eksami kirjalik osa, milles eksamineeritav peab täitma õigusteoreetilisi küsimusi sisaldava valikvastustega testi ja lahendama kaasusülesande.

Vestluse käigus hindav metoodikakomisjon eksamineeritava isiksuseomadusi usaldusisikuna tegutsemiseks, esitab küsimusi ka erialateadmiste testi vastuste täpsustamiseks.

  1. Erialateadmiste testiga kontrollitakse usaldusisiku eksamil osaleja teadmisi järgmistes valdkondades:
    1) pankrotiõigus, sealhulgas ajutise halduri ülesanded ja tagasivõitmise võimaluste hindamine;
    2) kohustustest vabastamise menetlus;
    3) võlgade ümberkujundamise menetlus;
    4) täitemenetlus;
    5) tsiviilõiguse üldosa;
    6) võlaõigus, sealhulgas tarbijakrediidi õigus;
    7) perekonnaõigus, sealhulgas ühisvara regulatsioon;
    8) pärimisõigus;
    9) tööõigus;
    10) tsiviilkohtumenetlus, sealhulgas hagita menetlus.

Peale eksami sooritamist koostab Koja juurde loodud metoodikakomisjon usaldusisikuks pürgijale 20-60 tundi kestva individuaalse esmase koolituse kava. Koolituse kava koostatakse lähtudes isiku eelnevast töökogemusest, omandatud haridusest ning eksami tulemusest.

Vastavalt justiitsministri 29.06.2022 määruse nr-le 17 tuleb usaldusisikul läbida hindamisperioodi iga aasta kohta 20 tundi täiendusõpet ja viieaastase hindamisperioodi jooksul tuleb läbida 100 tundi täiendusõpet. Usaldusisiku iga-aastasest täiendusõppe mahust peab vähemalt 40 % olema maksejõuetusõiguse alane, vähemalt 40 % võlanõustamisalane ja kuni 20 % võib olla usaldusisiku tegevusega külgnevates valdkondades. Täiendusõppeks loetakse koolitustel, loengutel ja õppepäevadel osalemist ja kuni 10 tundi aastas võib täiendusõppe kohustust täita ka iseseisva õppe vormis. Täiendusõppe kohustuse täitmist kontrollib metoodikakomisjon aruannete alusel kord viie aasta jooksul.

Ka täna hindab eksamikomisjon Koja liikmete täiendusõppekohustuse täitmist iga viie aasta täitumisel Koja liikmena. Planeeritud on seda praktikat jätkata ning ilmselt hakkab ka metoodikakomisjon hindamisi korraldama sarnaselt.

Täiendusõpet on võimalik läbida nii Koja korraldatavatel koolitustel kui ka teiste koolitajate juures. Koja koolituste puhul peab arvestust Koja kantselei. Koja liikmete puhul saadab Koja eksamikomisjon paar kuud enne viieaastase arvestusperioodi täitumist eeltäidetud aruande vormi, kus on Kojas läbitud koolitused valdkonniti kirja pandud. Sarnaselt hakkab metoodikakomisjon toimetama ka usaldusisikute puhul. Jooksvalt saab iga usaldusisik tutvuda täiendusõppe läbimise arvestusega Koja korraldatud koolitustel Koja veebilehe intranetis. Iga aasta kohta on avaldatud kaks faili – ühes näidatakse, millistel koolitustel on täiendusõppe arvestuses olev isik osalenud ja teises failis, kuidas arvestatakse koolituse mahtu valdkonniti. Koolituste korraldamist planeerib Kojas koolitustoimkond ja realiseerib Koja kantselei.

Isik, kes on hindamisperioodi jooksul omandanud magistri- või doktorikraadi õigusteaduses, ei pea sel perioodil täiendusõpet läbima. Täiendusõpet ei pea läbima ka vandeadvokaat ja pankrotihaldur, kes läbib täiendusõppe kas koja kutsekogu liikmena või advokatuuris.

Kui usaldusisik ei ole hindamisperioodi jooksul läbinud täiendusõpet nõutavas mahus või ei ole määratud tähtpäevaks metoodikakomisjonile täiendusõppe läbimise kohta andmeid esitanud, suunatakse ta metoodikakomisjoni otsusega eksamile. Eksam tuleb sooritada nelja kuu jooksul eksamile suunamisest arvates. Kui isik eksamit ei soorita, suunatakse ta korduseksamile. Eksamile mõjuva põhjuseta ilmumata jätmise korral loetakse eksam mittesooritatuks.

Kui usaldusisik ei ilmu mõjuva põhjuseta eksamile või ei soorita eksamit kahel katsel, arvab koda ta usaldusisikute nimekirjast välja.

2023. aastal toimunud usaldusisiku esmased koolitused:

Õigus (7 akadeemilist tundi):

– Võlaõigusseadus

– Sotsiaalhoolekande vald-konna õigusaktid

– Maksejõuetusõiguse vald-konna õigusaktid

– Äriseadustik

– Kohtumenetluste seadustikud

– Asjaõigusseadus

– Maksuvaldkonna õigusaktid

– Perekonnaseadus

Nõustamisoskused ja -tehnikad (8 akadeemilist tundi):

– nõustamisstrateegiad ja kliendi jõustamine;

– läbirääkimiste strateegiad ja takistused võlanõustamises (sh praktilised treeningud);

– intervjueerimise põhimõtted ja tehnikad;

– klienditöö põhimõtted, kliendiga usaldusliku suhte loomine arvestades kliendi erivajadusi ja kliendikesksust

Kliendi võlasituatsioon (8 akadeemilist tundi):

– ärakuulamine, probleemide ja põhjuste väljaselgitamine ja määratlemine;

-kliendi juhtumist ülevaate koostamine ja kliendile selgitamine;

– kliendile õiguste ja kohustuste ning menetlusega seonduva selgitamine;

– pere-eelarve koostamine ja analüüs;

– kliendi tarbimisharjumised ja teadlikkuse suurendamine

Kliendi võlasituatsioon (7 akadeemilist tundi):

– finantstehingud, laenud, liisingud – nõue, intress, viivis ja nende täitmine;

– kohustuse tekkimine ja selle täitmise tähtaeg, perioodilised nõuded, krediidikulukuse määr, tagatud ja tagamata nõuded, käendus;

–  isiku toimetuleku tagamine, sotsiaaltoetused (toimetulekutoetus, ühekordsed ja vajaduspõhised toetused; laste- ja peretoetused; puude ja töövõime toetused; toetused eakatele; ettevõtlus- ja põllumajandustoetused; Töötukassa teenused ja toetused), võlgniku sissetuleku osa, millele saab ja millele ei saa sissenõuet pöörata

Pankrotimenetlus (8 akadeemilist tundi):

– Pankroti eeldused. Pankrotiavaldus

– Pankrotimenetluse raugemine. Pankroti väljakuulutamine ja tagajärjed

– Varade tuvastamine, tagasivõitmine ja nõuete rahuldamine pankroti-menetluses. Võlgniku varadega arveldamise põhimõtted. Loovutatava sissetuleku osa arvestus.

– Varade väärtuse hindamine

– Isiku varade ja kohustuste andmeallikad Eestis ja välisriikides. Pangakontod ja arveldused läbi välisriikide makseasutuste

Võlgniku kohustustest vabastamine (8 akadeemilist tundi):

– Kohustustest vabastamise menetluse algatamine, läbiviimine ja lõppemine

– Võlgniku ja usaldusisiku kohustused ja ülesanded võlgniku kohustustest vabastamise menetluse kestel. Aruandlus kohtule

https://kpkoda.ee/feed/
5368709121